суботу, 3 червня 2017 р.

Чернівці. Півфінал-фестиваль "Відкривай Україну"

Упродовж 2016/2017 н.р. в області реалізувався проект «Відкривай Україну» в якому взяли участь 5 міст області: Заставна, Сторожинець, Сокиряни, Хотин та Новодністровськ. Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, у якому вони набули необхідних вмінь та отримали можливість реалізувати командою власну ідею у школі, а згодом – у місті.
3 червня 2017 року в стінах Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича успішно проведено півфінал освітнього проекту «Відкривай Україну», який пройшов у форматі Фестивалю інноваційної освіти «Відкривай Україну». За результатами голосувань учасників команд, запрошених та журі переможцями стали: команда «Гарячі  серця» (м. Новодністровськ) – І місце; команда «Еко-лайф (м. Сторожинець) – ІІ місце та команда «Teen Heroes» (м. Новодністровськ) – ІІІ місце. Команди  «Господарі своєї школи» (м. Заставна), «Майбутнє громади» (м. Сокиряни), «Intermezzo» (м. Хотин) –  відзначені подяками Департаменту освіти і науки облдержадміністрації (наказ Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 06.06.2017 №295)

Фестиваль проводився під патронатом Міністерства освіти і науки України в рамках реалізації освітнього проекту «Відкривай Україну», Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації, Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, управління освіти Чернівецької міської ради за активного сприяння та підтримки Чернівецької міської ради
Фестиваль був наповнений такими складовими:
·        презентації проектів команд в рамках проекту «Відкривай Україну» пeрeд журі та громадою;
·        зони презентації навчальних закладів міста та області;
·        зони презентації представників неформальної інноваційної освіти для підлітків;
·        зони для проведення відкритих дискусій з питань освіти для батьків і вчителів за участі експертів.
·        майстер-класи та лекторії з питань інноваційної освіти;
·        зони презентації документальних фільмів та проектів.
Тернопільську область на Фестивалі представляли 4 міста: Чортків (команда «Імпульс»), Збараж (команда «ЗбаражКом»), Бережани (команда «АЛМАЗ») та Теребовля (команда «FUTURE TEAM»).
У відкритті Фестивалю взяли  участь: Михайло Павлюк, перший заступник голови Чернівецької ОДА; Оксана Сакрієр, начальник управління освіти і науки ДОН облдержадміністрації; Степан Мельничук, професор, ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича; команди-учасники півфіналу; представники молодіжних громадських організацій; студентська та учнівська молодь краю.
Перед прибуттям команд. Ми вже готові до реєстрації.
Урочисте відкриття фестивалю.




Оксана Сакрієр: «Дорогі учасники! Ми пишаємося тим, що у нас така талановита молодь! Бажаємо вам шаленого креативу, вічної енергетики, молодості, незгасаючого бажання змінювати світ. Ніколи не здавайтеся, завжди вірте у власні можливості та перемоги! Як говорив відомий політичний діяч Вінстон Черчилль: «Успіх недовговічний, поразка – не фатальна, мужність продовжувати – ось що має значення».
З вітальним словом також звернувся представник організаторів Всеукраїнського проекту Відкривай Україну Володимир Кравчук (м. Київ).





Представниця асоціації «Юні Чернівчани» та обласної ради дітей Чернівеччини Мар’яна Гнатюк: «У вересні минулого року стартував проект «Відкривай Україну!» в нашій області. Ми всі з великою зацікавленістю знайомились з новинами та результатами першого етапу – шкільними проектами. Я хочу сказати, що лідери учнівського самоврядування реалізували в своїх школах екологічні, соціальні, культурологічні, юридичні проекти. Та пріоритетним напрямком нашої    проектної    роботи   все   ж   залишився
національно-патріотичний, де учні, батьки та вчителі організували акції допомоги нашим захисникам. Нема жодного навчального закладу в області, який би не брав участь у відправках зібраної допомоги на Схід. Учні шкіл радо запрошують військових, випускників школи, на зустрічі.  І ці зустрічі назавжди карбуються в нашій пам’яті. ДЯКУЄМО ВСІМ ВАМ! За ваш патріотизм, небайдужість та відданість!
Лише остання обласна акція під гаслом «Збережемо життя захисників» об’єднала понад 200 навчальних закладів та було зібрано понад 126 тис гривень. На ці кошти ми відправили допомогу на Схід нашим волонтером-перевізником Ігорем Гостюком 28 бундесверівських кивларових протиосколочних жилети, металодетектор, 5 біноклів, 1 бінокль нічного бачення та ін. оптику. 

Ми прагнемо цією допомогою вберегти життя наших захисників! Ми ДУЖЕ завдячуємо нашим захисникам за можливість навчатися та проводити такі заходи під мирним небом!  
На відкриття півфіналу-фестивалю були запрошені учасники АТО Олександр Маковійчук, 80-та десантно-штурмова бригада; Юрій Гуцуляк, 79-та бригада; лікар-волонтер Ольга Кобевко, волонтер-перевізник Ігор Гостюк. Учасники тепло вітали захисників та волонтерів квітами та словами вдячності за мирне небо над нашими  головами та можливість проводити такі заходи. Ігор Гостюк в свою чергу подякував учням, батькам та вчителям за активну участь у акції допомоги Українському війську та вручив подяку командира військової частини А2582 підполковника С.Ю.Кротова за підтримку в/с 3-ї батальйонно-тактичної групи 80-ї десантно-штурмової бригади.





Ольга Кобевко: «Дуже вдячна організаторам, які мов бджілки впорядковували роботу цього проекту та створили позитивний настрій. Велика вдячність учасникам, які своєю шаленою енергією зарядили все місто. Якби ж така атмосфера була присутня в сесійних залах, то й закони та проекти були ж такі корисні та практичні для українського народу, як і ті, що представили півфіналісти цього проекту. Приємно розуміти, що така позитивно налаштована, патріотична та прогресивна молодь, творить майбутнє нашої країни».







 Презентація проектів.



















 Гра Ради Європи "Країна Гідності". Команди Асоціації "Юні Чернівчани", студради Чернівецького політехнічного коледжу та студентів ЧНУ ім.Ю.Федьковича.


Інтерактивна гра «Країна Гідності»
В рамках роботи Фестивалю інноваційної освіти було проведено гру Ради Європи «Країна Гідності», мета якої поширення знань про соціальні права через навчальну гру. Вивчення соціальних прав через освіту з прав людини. Соціальні права разом із громадянськими, політичними, юридичними, економічними та культурними – це права людини. Джерелом соціальних прав, як і всіх інших прав людини, є Загальна декларація прав людини. Соціальні права є необхідною умовою безпеки демократії і сталого розвитку. Молодіжна політика Ради Європи спрямована на «забезпечення молодих людей однаковими можливостями і досвідом, які б дозволили їм поглиблювати знання, розвивати навички та вміння, щоб відігравати повноцінну роль у всіх сферах суспільного життя.
У грі взяли участь 2 команди лідерів учнівського самоврядування асоціації «Юні чернівчани», команда студради Чернівецького політехнічного коледжу та студенти Чернівецького  національного університету імені Юрія Федьковича. Учасники гри, ознайомившись з «національним звітом» (підготовленим комітетом із соціальних питань) окреслили стратегію соціальної політики строком на 5 років та «отримали» ресурс на її реалізацію. Учасникам гри сподобалось визначати, обирати та відстоювати свої стратегії. Підтримка Радою Європи політики щодо соціального включення та інтеграції молодих людей передбачає навчальні програми для молоді. Визнання та просування молодіжної роботи і неформальної освіти в Європі також є складовою підтримки. Неформальна освіта виявилася ефективним підходом у роботі з молодими людьми через особистісно-орієнтований вимір і той факт, що вона також направлена на молодих людей поза межами формального навчання в школі.







 Презентація проектів. Робота журі.
Зазначений проект створює середовище для розвитку підлітків малих міст України. У півфіналі освітнього проекту «Відкривай Україну» беруть участь команди із Чернівецької та Тернопільської областей, які в подальшому матимуть змогу реалізувати проект власної розробки у своєму місті. До складу членів журі залучені  Наталія Куриш, завідувач науково-методичного центру освітнього менеджменту Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області голова журі, Ольга Кобевко, лікар-волонтер, депутат обласної ради, Олександра Холевчук, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації, Андрій Ткачук, студент Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Федір Москаленко, студент Чернівецького політехнічного коледжу.
























 Нагородження.







1 коментар:

  1. Фестиваль СУПЕР!!! Молодці організатори! А чому нема фото переможців конкурсу ?

    ВідповістиВидалити