пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

Курс на державно-громадську модель управління освітнім процесом. Трикутник партнерства. Лідерські ініціативи


Гущіна Анна,
учениця 9 класу Сторожинецької гімназії,
голова Cторожинецької
районної ради учнівського cамоврядування «Крок»
Курс на державно-громадську модель управління освітнім процесом. Трикутник партнерства. Лідерські ініціативи.




Курс на державно-громадську модель управління 
освітнім процесом. Трикутник партнерства. Лідерські ініціативи.


Сьогодні, коли нова система управління освітою поступово утверджується як державно-громадська, ставиться акцент на те,що вона має забезпечити не тільки навчання і виховання, а також забезпечити умови для розвитку, самоствердження та самореалізації особистості протягом життя.

Враховуючи загальні тенденції реформування шкільної освіти, однією із суттєвих складових проведення цих реформ вважаємо формування соціального партнерства основних учасників шкільної освіти: учителів, учнів, їх батьків. Великий потенціал закладено і в нас, активістах учнівського самоврядування. Ми, із притаманними нам позитивним іміджем, почуттям відповідальності та елементами самоменеджменту, стали надійними помічниками педагогів в організації навчально-виховного процесу й учнівського колективу.

Наша районна рада учнівського самоврядування «КРОК» порівняно молода. Почала вона працювати з вересня 2011 року. Створення ради розпочалося з обрання депутатів. З кожного навчального закладу до складу районної ради учнівського самоврядування увійшли по двоє делегатів. Це діти-лідери, які є на чолі шкільного самоврядування. На першому пленарному засіданні установчої сесії всі діти-депутати об’єдналися у 10 профільних комісій, було визначено права та обов’язки, а також уточнено функції кожного виконавчого орга ну. До кожної комісії увійшло не менше 5 депутатів. За час, що минув, проведено чотири збори лідерів учнівського самоврядування і три сесії районної ради, на яких розроблено, обговорено і затверджено установчі документи; розроблено програми та проекти діяльності комісій, які, на нашу думку, допоможуть хоча б частково вирішити найактуальніші проблеми дитячого середовища.

Завдяки плідній праці комісії з питань партнерства та співробітництва була підписана угода про співпрацю між управлінням освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької райдержадміністрації та нашою районною радою учнівського самоврядування, а також угода про співпрацю між нашою радою та депутатами Сторожинецької районної ради. На сесіях районної ради разом з депутатами лідери учнівського самоврядування вирішують спільні проблеми соціального, екологічного, профорієнтаційного, превентивного спрямування. Це проведення місячників благоустрою, акція «Посади дерево», акції милосердя тощо.

Також ми заручилися підтримкою батьківської громади і за її фізичної та матеріальної підтримки організували та провели багато різних акцій, заходів та свят як на шкільному, так і на районному рівні. Створений разом з батьками та педагогами проект «Зорепад мрій» для батьків дітей-інвалідів товариства «Богдан». У кадрі цього проекту волонтери виступають з концертами та організовують разом з батьками, меценатами інші цікаві заходи, благодійні обіди та подарунки для цих дітей.

Завдяки підтримки управління освіти, сім’ї, молоді та спорту в центрі дитячої та юнацької творчості та у школах району створено гуртки лідерів учнівського самоврядування. Тепер наші лідери мають змогу навчатися протягом року, а це означає, що, маючи знання і вміння, ми працюватимемо більш ефективно.

Також ми співпрацюємо з педагогами, психологами та медичними працівниками в плані реалізації спільних заходів щодо збереження психічного, фізичного та соціального здоров’я учнівської молоді.

Активно працює комісія з питань захисту прав дітей та допомоги в проблемних ситуаціях. Разом з кримінальною міліцією в справах неповнолітніх, із службою у справах дітей районної державної адміністрації організовується превентивна робота з дітьми, що мають девіантну поведінку, схильні до бродяжництва, скоюють кримінальні злочини. Разом зі службою у справах дітей розробляються спільні заходи по попередженню правопорушень серед неповнолітніх. У районі приблизно 1000 підлітків-лідерів працюють з однолітками за програмою «Сприяння просвітницькій роботі «Рівний - рівному» серед учнівської молоді України» та «Школа проти СНІДу».

Наше самоврядування намагається йти в ногу з часом. Тому ми використовуємо у своїй роботі проектні технології, які так активно використовують дорослі. Першою нашою спробою був проект «Сьогодні діти – завтра народ», метою якого є формування свідомого громадянина, патріота, професіонала, тобто людини з притаманними їй особистісними якостями й рисами характеру, світоглядом і способом мислення, почуттями, вчинками та поведінкою, спрямованими на саморозвиток демократичного громадянського суспільства в Україні.

А далі були розроблені та реалізовані проекти екологічного спрямування: «Зробимо рідне місто чистим», «Збережи ялинку».

Також ми розробили та впровадили в життя проекти культурологічні. Такі як: «Новий рік», «Цікаво, корисно і актуально», які мають на меті реалізувати творчі можливості, виявити артистичні здібності і задатки учнівської молоді в процесі організації різних заходів.

З метою залучення до здорового способу життя якнайбільшої кількості дітей та підлітків був реалізований проект „Молодь за здоровий спосіб життя”.

Волонтерський проект «Твори добро» є проектом соціального спрямування. Він має на меті прищеплення дітям загальнолюдських цінностей: доброти, співчуття, поваги, толерантності, готовності прийти на допомогу; сприяння у вирішенні термінових проблемних ситуацій щодо психологічної та моральної допомоги хворим дітям та людям похилого віку, ветеранам війни; залучення школярів до волонтерського руху.

Всі районні конкурси готуються за участі учнівської громади. Депутати районної ради учнівського самоврядування були активними організаторами та учасниками творчих конкурсів: «Лідер - 2012», «Молодь обирає здоров’я», а також конкурсу екологічних агітбригад. Також був організований та проведений районний конкурс учнівських проектів, де органи учнівського самоврядування навчальних закладів району мали змогу представити свої роботи.

На обласному рівні наша екологічна бригада виборола І місце, а у конкурсі «Молодь обирає здоров’я» наша команда посіла почесне ІІ місце.

Великим здобутком для нас було і те, що на обласному конкурсі на кращу модель учнівського самоврядування наша робота «Крок прямує в доросле життя» виборола І місце у номінації «партнерство».

Роботу ради намагаємось організовувати цікаво і змістовно. Саме тут і навчання, і саморозвиток, і закладання основ ділової кар’єри, і випробування на собі різних сфер діяльності, і, звичайно, можливість проявити свої лідерські чи організаторські якості, реалізувати певні мрії, задуми, плани. А головне – під час такої роботи ми здружилися, згуртувалися в єдиний колектив. Маємо велику кількість хороших знайомих та друзів, котрі з часом займуть свої місця в суспільстві та завжди допоможуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар