четвер, 2 червня 2016 р.

Лідери учнівського самоврядування Буковини - учасники Всеукраїнського Форуму «Діти змінюють світ»



В Мистецькому Арсеналі 1 червня, в Міжнародний день захисту дітей, зібралися лідери учнівського самоврядування з усіх областей України на Всеукраїнський дитячий Форум «Діти змінюють світ», що відбувся за підтримки Президента України Петра Порошенка. Чернівецьку область представляли: Гринчишен Кароліна   (Глибоцька районна рада лідерів учнівського самоврядування);   Ілащук Микола (шкільна рада учнівського самоврядування «Кнесет» );  Заболотний Богдан (шкільна республіка «Темп»);   Канюк Максим  (гімназійна рада учнівського самоврядування); Кліх Рудольф (Сторожинецька районна рада учнівського самоврядування); Істратій Юлія (голова комісії з питань  захисту прав дітей та допомоги в проблемних ситуаціях обласної ради дітей Чернівеччини); Тодорук Лілія (заступник голови комісії з питань  захисту прав дітей та допомоги в проблемних ситуаціях обласної ради дітей Чернівеччини).

         У тематичних групах діти обговорювали питання як школа може навчити свободи; як вчитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною по-справжньому працювати, по-справжньому навчатись, по-справжньому жити; чи можна в школі навчитись дружби; яку найважливішу мудрість має винести школяр з української школи; як плекати творче мислення в школярів; як може школа допомогти любити життя – бути проактивним і небайдужим; як школа може допомогти бути українцем. Глава держави також приєднався до обговорення цих тем. Особливу увагу учасники форуму звертали на питання патріотичного виховання. На їхню думку, задля цього у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, її різних куточків, популяризацію вітчизняного туризму.
Вітаючи учасників форуму з Міжнародним днем Петро Порошенко побажав кожному починати зміни з себе і зазначив, що «мріє жити в країні, символом майбутнього якої є такі діти».
«Хочу побажати вам бути вільними своїми думками, бо воля є символом України. Будьте дуже відповідальними у своїх рішеннях, своїх думках і будьте щирими у своїй любові до України», - сказав Президент.
Президент відмітив, що ще два роки тому такого рівня розвитку учнівського самоврядування не було.  А також висловив переконання, що багато питань школи не можуть вирішуватися без учнівського самоврядування. На думку Глави держави, освіта має базуватися не лише на директивах із Міністерства освіти. «Ми будуємо нову країну. Ви є майбутнім України і я пишаюся, що в України є таке красиве, чисте, вільне, патріотичне майбутнє», - звернувся Президент до учасників Форуму.
 А ще упродовж цих двох днів відбувалися зустрічі лідерів учнівського самоврядування з Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою: «Мені сподобався їх настрій: відверті, відкриті, розумні, креативні. Багато говорили про освіту. Основне з того, що пропонували діти: уроки дружби у школах, право вибору предметів, можливість оцінювання учителів, присутність індивідуальних наставників для дітей, підтримка активних учнів, розвиток учнівського самоврядування. Сподіваюсь, що цей діалог матиме продовження і ідеї дітей, навіть самі фантастичні, знайдуть своє втілення».
З вітальним словом до учасників Форуму звернувся Національний Президент Конгресу Українців Канади Павло Ґрод: «Всі великі справи починаються з маленьких ініціатив, тож не зупиняйтеся, спілкуйтесь, допомагайте один одному, підтримуйте ідеї та втілюйте їх в життя».
Цікавими були заняття з представниками Академії лідерства.
Незабутньою для лідерів залишиться зустріч із архиєпископом Української греко-католицької Церкви Блаженнішим Любомиром Гузаром. «Я тут не для того, щоб нав’язувати вам свою думку чи повчати вас. Дорослі надто часто так роблять. Я хочу дати нагоду вам заговорити. Для мене важливо знати, що ви думаєте, як ви бачите світ і себе в ньому. Я готовий поділитись із вами своїми міркуваннями і хочу, щоб ви обговорили їх зі мною за допомогою ваших запитань», - так розпочав зустріч Блаженніший. Упродовж кількох годин діти  зверталися до Блаженнійшого Любомира з хвилюючими для них питаннями та отримували прості й зрозумілі відповіді.  
Учасники зустрічі цікавились баченням та проблемами взаємодії церкви і  молоді, питаннями своєї участі в процесі розвитку країни, можливостями та способами ефективної самореалізації.
«Для того, щоб розум і душа завжди перебували у гармонії, кожна людина має знайти своє призначення. Коли я був дитиною, хотів стати астрономом. Проте, я не звертав уваги на те, що зовсім не мав математичних здібностей. Мені на це вказали рідні. І тоді я зрозумів, що насправді астрономія не приноситиме мені задоволення. Щоб знайти своє покликання, варто мати не лише зацікавленість, але й певні здібності. Подумайте, які здібності та таланти має кожен із вас і розвивайте їх. У цьому і є ваше успішне майбутнє», - зазначив Архієпископ Української греко-католицької церкви.

 А ще лідери України привітали дітей провінції Онтаріо (Канада). Це – прояв їх вдячності та реакція на новину, яку озвучив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. «Генеральний адвокат з прав дітей та молоді провінції Онтаріо Ірвін Ельман пропонує нашим дітям співпрацю. Канадська сторона готова підтримувати цікаві дитячі проекти, а також – прийняти найактивніших дітей для обміну досвідом в провінції Онтаріо. Тамтешні ж діти зможуть приїхати в Україну. Я щиро вдячний Ірвіну Ельману, з яким ми в грудні минулого року підписали меморандум про співпрацю. Я впевнений – попереду у нас багато цікавих проектів, спрямованих на розвиток та підтримку дітей України та Канади».  


































Немає коментарів:

Дописати коментар