вівторок, 28 січня 2014 р.

Учнівське самоврядування – не міф, а реальність !

У Заставні відбулося засідання районної ради лідерів учнівського самоврядування.
Саме через самоврядування та діяльність учнівських об'єднань відбувається процес соціалізації учнівської молоді, самовиховання особистості, забезпечується виховний і розвиваючий вплив на особистість, яка формується. Сьогодні робота органів учнівського самоврядування потребує удосконалення, координування, виведення на якісно новий рівень. 
Керуючись принципами інноваційності та відкритості, районна рада учнівського самоврядування залучається до процесу постійного оновлення, запроваджує нові форми, методи і засоби навчання, виховання й управління.
Досить активно працюють у плані підтримки та розвитку учнівського самоврядування Кострижівська, Веренчанська, Кадубовецька,Юрківецька, Вікнянська загальноосвітні школи, Репужинецький, Ржавинецький, Дорошовецький, Задубрівський, Добриновецький. Васловівський, Баламутівський, Василевський, Кулівецький навчальновиховні комплекси.



Учнівське самоврядування – не міф, а реальність !

 Зробити позашкільне життя учнівської молоді цікавим, змістовним, яке б давало змогу всебічно розвиватися, спілкуватися з друзями, ділитися своїм досвідом, навчатися іншого та об’єднатися  для спільної творчої діяльності , була створена районна рада учнівського самоврядування, відкрите засідання якої відбулося у районному Будинку дитячо-юнацької творчості 21 листопада 2013 року
Тут і навчання, і саморозвиток, і закладання основ ділової кар’єри, і випробовування на собі різних сфер діяльності, і, звичайно, можливість проявити свої лідерські чи організаторські якості, реалізувати певні мрії, задуми, плани.
«Учнівське самоврядування в загальноосвітніх навчальних закладах  району – стверджує голова координаційної ради Микитей О.І. – не міф, а реальність».
Лідери шкільних учнівських рад, організацій та об’єднань з успіхом захистили свої проекти на засіданні обласної  науково-практичної конференції лідерів учнівського самоврядування «Проектні технології як засіб формування компетентностей лідерів учнівського самоврядування». Це проекти Товтрівської ,Заставнівської ,Погорілівської загальноосвітніх шкіл, Заставнівської гімназії, Чуньківського, Малокучурівського навчально-виховних комплексів.
У щорічному Всеукраїнському конкурсі на кращу організацію діяльності органів учнівського самоврядування активісти учнівських рад у співпраці з координаторами займають призові місця у різних номінаціях конкурсу. Серед переможців учні Товтрівської Заставнівської Погорілівської, Горішньошерівецької загальноосвітніх шкіл, Заставнівської гімназії.
Досить активно працюють у плані  підтримки та розвитку учнівського  самоврядування Кострижівська, Веренчанська, Кадубовецька,Юрківецька, Вікнянська загальноосвітні школи, Репужинецький, Ржавинецький, Дорошовецький, Задубрівський, Добриновецький. Васловівський, Баламутівський, Василевський, Кулівецький навчальновиховні комплекси.
Ось і в нинішньому році наші юні лідери візьмуть участь у Всеукраїнському конкурсі-захисті сучасної моделі навчально-виховного закладу «Школа сприяння здоров’я»
Гордістю нашого району є й те , що саме лідер районної  ради , учениця Товтрівської загальноосвітньої школи Літовська Наталка  обрана заступником голови обласної ради учнівського самоврядування
            Відкриваючи засідання районної ради учнівського самоврядування , голова ради (Літовська Н.) ознайомила присутніх з порядком денним, за який одностайно проголосували всі члени ради.
            Всі присутні з цікавістю  слухали доповідь голови районної ради учнівського самоврядування Літовської Наталки. Розповісти було що: це   цікаві справи шкільного учнівського університету «Активіст», робота над проектами, захоплюючі враження від поїздки  у складі  активу обласної ради учнівського самоврядування до Києва , нові плани та задуми шкільного колективу.
            А далі  учасники засідання обмінялися досвідом роботи  у проектній діяльності .
Це ті проекти, які  успішно захищалися на обласних конкурсах :
Проект шкільної учнівської ради Заставнівської гімназії. «Озеленення Заставнівської гімназії»
.Доповідала член комісії з питань екології та краєзнавства  Фуштей Алла.
Координатор проекту Галяра Юрій Дмитрович;
 Проект шкільної учнівської ради Погорілівської ЗОШ «Ми всі робимо одну справу, від успіху кожного залежить успіх справи». Доповідала Пітик Ангеліна – голова комісії з питань інформаційної пресагенції.
Координатор проекту  Палій Лариса Миколаївна;

Проект шкільної учнівської ради «Школа сприяння здоровю»
Доповідала Дроник Ірина – голова комісії з питань родинного виховання та духовного розвитку школяра.
Координатор проекту  Продан Тетяна Іванівна

Проект  шкільної учнівської ради Чуньківського НВК «З любов ю до рідного краю».
Доповідала Руснак Наталія – голова комісії з художньо-естетичного виховання та дозвілля.
Координатор проекту  Смерека Ганна Степанівна.
    Приємним сюрпризом для  учасників засідання були завдання  та вправи психолога відділу освіти Семенко Ю.В., У творчих  тренінгах брали участь не тільки діти , а  й всі присутні: разом відповідали на запитання, вирішували ситуаційні завдання, створювали емблеми своїх комісій та їх захищали. Вдалося психологу  й всіх розвеселити, коли дорослі і діти імітували «австралійський» дощ. І як результат - спілкування було невимушеним і приємним.
      До лідерів звернулася в.о. начальника відділу освіти, молоді та спорту Матейчук М.Г. Саме вона найбільше вболіває за всебічний розвиток  нашої юної еліти, їх творче зростання та самореалізацію. Марія Георгіївна привітала наших  переможців, які захищали честь своєї школи та району на обласних конкурсах, фестивалях, змаганнях та стали призерами.  А в нинішньому році їх вже чимало. Реалізовуючи соціальні ініціативи Президента України «Діти – майбутнє України»,  відділ освіти, молоді та спорту піклується про всебічний розвиток  дитини,  створює умови для  розвитку юних обдарувань, щоб наша учнівська молодь зростала активною, дієздатною, виховувала в собі лідерські якості, мала можливість реалізувати свої мрії, бачення та сподівання.
На своєму відкритому засіданні діти відчули підтримку  і збоку нашої влади. Заступник голови районної державної адміністрації Гольцов Л.П. запевнив, що учнівська молодь сьогодні – це активні, творчі, дієздатні лідери, які можуть братися за серйозні справи, реалізовувати свій творчий потенціал, а збоку влади вони завжди знайдуть підтримку.
На відкритому засіданні  голова районної ради Літовська Н. запропонувала проект рішень, які одноголосно були прийняті членами ради. Рішення стосувалися  роботи над новими проектами в рамках Всеукраїнського конкурсу-захисту  сучасної моделі навчального закладу «Школа сприяння здоров’ю», роботи над вирішенням питання  співпраці з місцевими органами самоврядування, засобами масової інформації, громадськістю. Районна рада  зобов’язала шкільні учнівські ради  взяти участь у акції «Запали свічу пам’яті», присвячену вшануванню пам’яті жертв голодомору, підготуватися до відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, взявши участь у підготовці та проведенні шкільних та районних заходів до цієї визначної дати.
Рішення прийняті. Засідання районної ради учнівського самоврядування закрите. Та кожен, хто тут побував буде чекати наступної зустрічі. Адже це чудова можливість поспілкуватися, чогось навчитися, відчути себе справжнім лідером і сказати так, учнівське самоврядування – це не міф, а реальність.

  Методист Будинку ДЮТ
  Микитей О.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар