вівторок, 28 січня 2014 р.

«Ой радуйся, Земле, Син Божий народився»

На Вижниччині відбувся фольклорний фестиваль «Ой радуйся, Земле, Син Божий народився». Від обряду до обряду, переплітаючи переливи рідного фольклору, вміло вплітали різнобарвні стрічки ведучі, вихованці Вижницького БДЮТ, учні Вижницької ЗОШ I-III ст. Микола Боєчко, Тетяна Гаманюк, Юлія Гуцуляк, з мудрим наставником культорганізатором Вижницького будинку дитячої та юнацької творчості Ольгою Грібович. Музичний супровід забезпечив музичний керівник будинку дитячої та юнацької творчості Юрій Бабій.

Вижниця – невичерпне джерело людської мудрості й духовності.

Саме вони живлять це джерело, не даючи йому засохнути. Уже віками духовне джерело пульсує, живе, радіє і сумує долею, історією, надіями рідного гуцульського народу. Вливаються у джерело, як життєдайні струмочки своєрідні звичаї, традиції, обряди, якими так багаті кожне село, кожен куточок. Адже, уже давно визнано, що буковинський фольклор, а особливо, різдвяно-новорічний не визнає просторових рамок, що наш, фольклор, як птах, що любить безмежжя, польоти. І саме тому наш, районний, щорічний, традиційний фестиваль «Ой радуйся, Земле, Син Божий народився» дарує крила тим дітям , які беруть участь у ньому і тим, хто бореться за своє життя з підступними хворобами. Адже, в рамках фестивалю проводиться благодійна акція «Поділися колядою». Цьогоріч діти заколядували 19234 гривень.З них : допомогу отримали 8 дітей на лікування(кожен по 925 гривень), а учениці 2 класу Вовчинецької ЗОШ І-ІІ ст..Пишній Каріні (на операцію)вручено-11809 гривень . Ось так, даруючи щастя , прокотився Вижницею, 20 січня, на Івана-Христителя, дитячий фестиваль, який вчить дарувати добро і любов, які є основними критеріями життя і творчості вчителя і дитини, який в холодну морозну днину чистим променем дитячої творчості зігрів душі дітей і дорослих.

Про палку любов до дитячої творчості, безмежну радість і гордість за юних аматорів, які вивчають і пропагують, люблять і шануть народні звичаї, традиції, обряди звучали у виступі міського голови О. Чепіля.

З вітальним словом виступила Галина Чевюк, заступник начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, яка подякувала усім, хто долучився до роботи фестивалю та вручила грамоти усім навальним закладам, які брали участь у фестивалі. Навчальні заклади презентували фольклорно-театралізовані дійства: «З різдвяними святами» (Лукавецька ЗОШ), «Маланочка красна-красна» (Вижницька ЗОШ), «Ой на річці, на Йордані» (Черешенська ЗОШ), «Із Новим роком, з Новим щастям!» (Коритненська ЗОШ), «Нова радість стала» (НВК «Вашківецька гімназія»), «Будьте здорові, з Новим роком» (Банилівська ЗОШ), «Ой зійшла, зійшла зоря» (НВК «Берегометська гімназія»), «Ой у місті Вифлеємі, сталася новина» (Долішньошепітський НВК), « Відчиняйте двері, коляда йде!» (Іспаська ЗОШ I-III ст.), «Ой радуйся, небо веселиться» (Карапчівька ЗОШ), «Свята ніч» (Мигіський НВК), «Ой сивая, та й зозуленька» (Чорногузівська ЗОШ), «З Новим роком» ((Іспаська ЗОШ I-II ст.), « Ой спиш, чи чуєш, пане господарю» (Берегометська ЗОШ I-III ст. №4).

Вижниччина не уявляє новорічно-різяних свят без дитячого фестивалю. Від обряду до обряду, переплітаючи переливи рідного фольклору, вміло вплітали різнобарвні стрічки ведучі, вихованці Вижницького БДЮТ, учні Вижницької ЗОШ I-III ст. Микола Боєчко, Тетяна Гаманюк, Юлія Гуцуляк, з мудрим наставником культорганізатором Вижницького будинку дитячої та юнацької творчості Ольгою Грібович. Музичний супровід забезпечив музичний керівник будинку дитячої та юнацької творчості Юрій Бабій.

Колядки, щедрівки, маланки зігрівали теплом усіх присутніх, очі дітей світилися радістю, любов’ю і гордістю за свій край, за те, що вони роблять добро комусь, яке обов’язково повернеться до кожного з них, до кожної родини, до кожної дитини, бо саме такі заходи формують духовну, творчу особистість, формують будівників духовного храму, краю, України…

Зі сцени лунали і лунали величальні пісні, які є відтворенням життя, сподівань, диханням душі, бажанням висловити своє власне бачення оточуючого світу та ставлення до нього. Велич нашого рідного краю та всі його барви гідно відтворили фольклорні колективи Вашківецького БДЮТ та Вашківецької ЗОШ I-III ст., які зуміли запальною мудрістю захопити і повести у данець усіх тих, хто був на площі, а на завершення фестивалю усі присутні разом з Христиною Лікар (вихованкою БДЮТ, ученицею Вижницької ЗОШ I-III ст.) заспівали спільну коляду.

Фестиваль завершив свою ходу, але ми, дорослі впевнені, що де б не був би кожен із учасників святкового дійства, там завжди будуть пісня і слово українське, а в пам’яті горітиме гуцульська ватра, шумітиме у вечоровій тиші рідний Черемош і сиві Карпати і колядуватимуть колядники на Святвечір і засіватимуть на Новий Старий рік діти поріг кожної хати, бо вічно житиме пісня і слово України, і обряд – дивосвіт народної краси, який із тихим натхненням, родинним теплом передається із покоління до покоління…

Фестиваль ще раз підтвердив, що – він нам дуже потрібен. Бо він підносить духовність, єднає серця, згуртовує школярів та батьківську громадськість, а також дає можливість підростаючому поколінню дізнаватись більше про звичаї і традиції наших дідів і прадідів, які передаються з покоління в покоління .



На площі ще довго витав дух благодаті Різдвяних свят. Всі присутні могли вернутися у Святвечір, Щедрий вечір та Надвечір’я Богоявлення, Різдва, Водохреща, а атмосферу свят викликали різноманітні страви, печиво та узвар – все готували вправні руки батьків, учителів, учнів, якими щиро пригощали один одного.

Немає коментарів:

Дописати коментар