четвер, 17 листопада 2016 р.

21 листопада – День Гідності та Свободи.

 Обласний флешмоб «Європейська мозаїка!». Завдання: надіслати фото групи учнів, які представлятимуть одну з країн Європейського Союзу (прапор, герб, національний одяг тощо). З надісланих світлин буде сформовано колаж «Європейська мозаїка». 



Методичні рекомендації щодо відзначення Дня Гідності та Свободи

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення у 2016 році Дня Гідності та Свободи».  
"Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Мені як Президенту України залишається лише документально засвідчити це і підписати Указ про День гідності та свободи, який українці віднині й навіки будуть відзначати 21 листопада", - сказав Петро Порошенко.
Указ спрямований на забезпечення гідного вшанування громадянської мужності учасників революційних подій у відстоюванні прав людини та європейського майбутнього України, їх відданості ідеалам свободи, справедливості та утвердження в нашій державі демократичних цінностей.
День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.  
З метою утвердження в молодій Українській державі ідеалів свободи і демократії, осмислення доленосних подій сьогодення, донесення об’єктивної інформації про переломні історичні моменти в Україні на початку ХХІ ст. –Помаранчеву революцію і Революцію гідності, вшанування стійкості, мужності і патріотизму громадян нашої країни, які виступили на захист своєї людської і національної гідності, державницьких інтересів України, її європейського вибору, Указом Президента України Петра Порошенка від 13.09.2014 № 872 «Про День Гідності і Свободи» 21 листопада в Україні оголошено державним святом. У цей день, з проміжком у 9 років, суспільно активні громадяни вдруге згуртувалися на київському майдані Незалежності, щоб вибороти право жити у вільній, справедливій, демократичній і заможній країні.
Президент доручив Уряду утворити Організаційний комітет із підготовки та відзначення у 2016 році Дня Гідності та Свободи, залучивши до його роботи представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, активних учасників революційних подій, представників громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні», організацій громадянського суспільства, вітчизняних науковців.
Упродовж 2014-2015 років у різних населених пунктах нашої Батьківщини десятки вулиць, алей, площ названо на честь героїв Небесної Сотні, загиблих воїнів, які виборювали цілісність і незалежність України.
Понад 30 меморіальних дошок встановлено в нашій Чернівецькій області   на честь учнів-випускників, що полягли, захищаючи право українського народу жити у вільній демократичній державі.  
Банилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Вижницького району присвоєно ім’я Героя АТО – Івана Діяконюка, загиблого в зоні АТО банилівчанина, вчителя музики . Таке рішення прийняли 21 квітня депутати шостої сесії районної ради сьомого скликання. Водночас депутати проголосували за встановлення меморіальної дошки на знак пам’яті про загиблих Героїв – учасників АТО – Олександра Колотила та Івана Діяконюка, які мешкали в селі Банилів. Військовій загинули у липні 2014 року під час виконання бойового завдання в Луганській області.
Цього дня також буде вшановано мужність і героїзм учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, волонтерів, інших патріотів, які відстоюють територіальну цілісність України, захищають надбання Революції Гідності.
Указ містить низку доручень Уряду, спрямованих на гідне відзначення згаданих річниць, зокрема вирішення питання виділення земельної ділянки у Києві для спорудження меморіалу Героям Небесної Сотні, забезпечення діяльності Національного «Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності».
Крім того, закордонні дипломатичні установи України мають провести заходи у зв’язку з Днем Гідності та Свободи, сприяти у відзначенні цієї події українській громадськості за кордоном.
Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області рекомендує 21 листопада в День Гідності та Свободи провести наступні заходи:
1.     Загальношкільні лінійки «День Гідності і Свободи – крок у Європу».
                                                              Педагоги-організатори,
голови  комісій з питань
національно-патріотичної діяльності
21 листопада 2016р.
2.     Обласний флешмоб «Європейська мозаїка!». Завдання: надіслати фото групи учнів, які представлятимуть одну з країн Європейського Союзу (прапор, герб, національний одяг тощо). З надісланих світлин буде сформовано колаж «Європейська мозаїка».
Педагоги-організатори,
голови  комісій з питань
  партнерства та міжнародних відносин
До 23 листопада включно

3.      Виховні справи, години спілкування на теми: «Україна – територія гідності і свободи», «Ідеї демократії – основа українського суспільства», «Герої не вмирають».
Класні керівники ЗНЗ області
Упродовж тижня

4.     Зустрічі учнівської та студентської молоді  з учасниками Майдану,  тематичні заходи за участю учасників подій на Майдані, родичів загиблих Героїв Небесної Сотні, учасників АТО та волонтерами «У всьому світі кожен знає Батьківщина лиш одна».
Заступники директорів з виховної роботи
Упродовж тижня

5.     Книжково-ілюстративні і тематичні виставки, культурно-мистецькі заходи, патріотичні читання «Гідність, відвага, сила духу», експозиції документів, презентації, присвячені революційним подіям 2004року, Революції Гідності, подіям АТО.
Бібліотекарі, вчителі ЗНЗ області
Упродовж тижня

6.      Виставки малюнків, плакатів, колажів «Сила нескорених», «Революція гідності – шлях до незалежності», «Революція гідності – пам’ятаємо, не забудемо, розповімо…»  (вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні).
Класні керівники, педагоги-організатори,
вчителі образотворчого мистецтва
Упродовж тижня
7.     Фотовиставки з метою вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні «Хіба можна забути, хіба можна  не вшанувати», «Дев’яносто чотири дні з Майдану…».
Класні керівники, педагоги-організатори,
вчителі образотворчого мистецтва, керівники гуртків
Упродовж тижня

8.     Конференції «Європейський вибір України», Демократичні цінності прав і свобод людини».
Заступники директорів з виховної роботи,
 вчителі історії
Упродовж тижня
9.      Фестивалі-конкурси патріотичної пісні, прози і поезії, творів образотворчого мистецтва «Борітеся - поборете».
Заступники директорів з виховної роботи,
 вчителі музичного мистецтва,
 класні керівники


Немає коментарів:

Дописати коментар