четвер, 21 травня 2015 р.

«Над світом українським вишивка цвіте»


http://ippobuk.cv.ua/index.php/2012-06-05-19-23-23/2719-2015-05-21-17-03-03  
Мета проекту обласної  дитячої  мистецької акції «Над світом українськимвишиванка цвіте» - збагачення і узагальнення знань про вишивку як вид декоративно-ужиткового мистецтва, ознайомлення з історією і традиціями української народної вишивки, виховання шанобливого ставлення до традицій національної вишивки.
 Створення реєстру даних про майстрів народної творчості.
Талант народу  повною мірою втілюється в рукодільній майстерності та демонструє багатомовність історичної геніальності представників різних регіонів Буковини. Проект спрямований на відродження традиційної народної вишивки Буковини, виконання різних вишивальних технік: від хрестика – до низинки, мережок, стебнівки, ретязів, виколів, ляхівок, настилу, поверхності, кісок; розвиток самосвідомості, здатностей до творчої самореалізації, пропаганда  культури та історії нашого народу. Визначальним є те, що проект, який  підтримує  традиції та творчу енергію з сіл і міст, а також залучає дітей і молодь до участі у творчих заходах, підтримуючи спадкоємність поколінь, проходитиме під девізом «Від матері - до дитини».
   Педагоги та учні з усіх районів  вишили Герб свого району, які були розміщені на карті Чернівецької області і презентовано на святі.
Матеріали про майстрів–вишивальниць будуть видані в інформаційному довіднику «Традиції буковинської вишивки».
До участі  в обласному мистецькому проекті «Над світом українським вишиванка цвіте» долучилися учні, студенти ВНЗ, вчителі трудового навчання, українознавства, образотворчого мистецтва, художньої культури, вишивальниці області.
         Обласний  мистецький  проект «Над світом українським вишиванка цвіте»     проводивсяся  в три етапи:
-         перший етап, шкільний: січень - лютий 2015 року;
-         другий етап, районний: березень - квітень 2015;
-         третій етап: обласний: травень 2015 року.
.
На виставку від кожного районного та міського  відділу освіти представлялися роботи 2-3-х майстрів.  Це були вчителі-вишивальниці із своїми дітьми, родинами.    Персональні виставки  учасників  обласного мистецького проекту презентувались в Галереї міської ради.
         В Акції взяло участь 32 майстрині - вишивальниці області :
  Учасників свята привітали: Білянін Григорій Іванович, директор ІППОЧО,Китайгородська Віра Микитівна, начальник обласного управління освіти облдержадміністрації,Тищук Ростислав Денисович,заступник начальника відділу молоді і спорту облдержадміністрації, Порчин Марія Дмитрівна, заступник міського голови, Кожолянко Георгій Костянтинович, професор, доктор наук ЧНУ, Васкан Василь Васильович, поет, член національної спілки письменників України.
З піснею «Молитва» виступила учениця Станівецької ЗОШ І-ІІІст.Глибоцького району Жиряду Яна, вірш «Монолог матері Небесної сотні», директор Дубовецького ЗНЗ Кіцманського району, народний ансамбль «Кумоньки» Веричанського Будинку культури Заставнівського району з піснями «За столом збирається родина» та «Три жоржини», вокальний ансамбль кафедри музики ЧНУ ім.Ю.Федьковича з піснею «Струмочок», керівник Ярина Вишпинська, пісню «Два кольори» виконала Кравчишина Ольга, учениця 9класу Мамаївької ЗОШ №2 Кіцманського району, Петрок Ірина, учениця 8класу Мамаївської ЗОШ№2 виконала пісню «Пісня про рушник», Марчук Орися, співачка. Фольклористка, виконала пісню «Збережіть вишиваночку мою», методист Сторожинецького районного відділу освіти Микола Понич.
         Сучасні костюми з українською вишивкою презентували студенти Чернівецького коледжу дизайну та економіки.
  Закінчився захід  виконанням пісні « Україна – це я »,  вокальним ансамблем «Тройзілля»,гімназії №5 м. Чернівці  під час якої  учасники заходу створили флешмоб «Єдина Україна».



























Немає коментарів:

Дописати коментар