пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

Герої не вмирають…

У нашій пам’яті Ви назавжди лишились,
Історія одна, і Ви – її частина.
Ви тільки знайте, браття, ми за Вас молились,
І молимось: за Вами – ненька Україна!
День пам‘яті Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, які захищали ідеали демократії, відстоювали права і свободи людини, європейське майбутнє України.
    День пам'яті встановлено з ініціативи громадськості для увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. В війні за незалежність України народилася нова незалежна нація, яка має творити свою незалежну культуру та історію. Нація, яка народилася саме тоді, коли у неї з'явилися свої захисники, що за надвисоку ціну виграли битву на Майдані за нас, за нашу спільну державу, за майбутнє наших дітей, за кожну родину, що втратила близьких, де є поранені та скалічені, за кожну сироту, яка залишилася без батька…

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною Cотнею».

Напевно, символічно, що День пам‘яті Героїв Небесної Сотні співпадає з Міжнародним Днем української мови, тому що мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Поки існує мова, існує народ.

В Заставнівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбувся урок пам‘яті та урочиста лінійка-реквієм на честь вшанування пам‘яті Героїв Небесної Сотні.

У актовій залі школи після перегляду відеоролику про події на Майдані та презентації «Вічна пам‘ять Героям Майдану» учні і вчителі вшанували Героїв Небесної сотні хвилиною мовчання під звуки пісні «Плине кача…». Заступник з виховної роботи звернулася до учнів із закликом бути справжніми патріотами України, пам‘ятати її героїв, за що вони віддали життя, вивчати історію України, не цуратися рідної мови.

На урочистій лінійці були присутні учасник подій на Майдані Петришак В., , учасник АТО Мар‘яш М., воїн-афганець і волонтер «заставнівської сотні» Лашта В., волонтер Барабащук С.

Петришак В. згадав події на Майдані, а Лашта В. розповів про волонтерську підтримку учасників АТО і подякував учням за підтримку. Також вони привезли завучу школи Зваричу І.І. іменний прапор від його сина, випускника школи, учасника АТО Зварича С.

Кожен із цієї Небесної Cотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.

Почуйте, друзі, крик згорьованої душі україн­ських матерів, зойк їх зраненого серця, відчуйте їх болі у своїй душі — і згадайте, що ми українці, нащадки козацького роду, а не хохли без роду і племені.

С.Микитей
заступник з виховної роботи
Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ст.













Немає коментарів:

Дописати коментар